Het startschot voor het project werd gegeven tijdens de perfect verzorgde eettafel bij Tommie in het Madammeke op 17 januari. Als gasten mochten we wethouder M. van de Weg, beleidsadviseur J. Klarenbeek (die echter niks mocht zeggen) en Pawel Siepkamp van Stichting Iks verwelkomen. Marie Louise Hehenkamp, aanwezig namens Matchpoint, kan al nauwelijks meer een gast genoemd worden.

De wethouder houdt een enthousiast relaas over haar ogenschijnlijk oneindige portefeuille (dat ze een ruime week later op de wip zou zitten, was nog niet bekend…….). Zorg voor kwetsbare mensen, iedereen aan het werk, iedereen spreekt Nederlands, veiligheid en integratie, jeugd en jongeren-, maar ook senioren- en vrijwilligersbeleid, het zijn onderwerpen waar zij zicht hard voor maakt.

Met het oog op de laatste is zeer het vermelden waard dat Amerfoort de Landelijke Vrijwilligersprijs heeft gewonnen. Dit lijkt niet meer dan logisch met 28.000 geregistreerde vrijwilligers die actief zijn in ongeveer 450 organisaties.

Eén daarvan is Stichting Iks, waarvan meer dan 50% van het personeelsbestand uit vrijwilligers bestaat. Onder deze stichting vallen verschillende voorzieningen voor personen die “de aansluiting met de samenleving gemist hebben”. Hieronder valt ook het Passantenverblijf, gevestigd aan de Arnhemseweg. Dit is een verblijf waar “thuisloze” mensen maximaal 9 nachten per maand (waarvan weer maximaal 5 aaneengesloten) kunnen overnachten en vanaf 17:00 ’s middags terecht kunnen.

Dit Passantenverblijf is de target van ons project, zorgvuldig uitgekozen door onze projectslaven, Jeroen van Stigt en René Leegte. Deze twee ijverige heren zagen het echter niet zitten om e.e.a. alleen te sjeffen, dus schakelden zij bouwvakker Flip in om de zaak in goede banen te leiden.

En zo geschiedde…….op de vroege morgen van 29 januari stond Ronde Tafel 8 in bijna volledige bezetting klaar om de handen uit de mouwen te steken. Terwijl de laatse passanten ons ogenschijnlijk ongeïnteresseerd passeerden, kregen de mannen met twee linker handen instructies:

Het was de bedoeling dat al het binnenwerk een nieuw laagje kreeg, onder begeleiding van professionele schilder Dennis en het scherpe en strenge oog van Flip. Alle muren wit en het houtwerk een enigszins wonderlijke kleur groen.

Na de instructies konden konden we echt los. Om 17:00 moest alles klaar en droog zijn, omdat daarna de Passanten weer welkom waren (en mogelijk de natte verf van het kozijn zouden snuiven).

Een prachtige dag werd het: de overall van Roel, de likjes verf op de glimmende Kilomanjaro-knikker, de slordige verftechniek van Jeroen van S., de goed verzorgde lunch, de dikke druppels op de kasten, de hier en daar nog wat onafgewerkte hoekjes, de borrel in Tot 2007…….er zijn genoeg zaken op te noemen die deze dag tot een zeer geslaagde maken.

Maar het belangrijkste: Een zeer bevredigend eindresultaat!

Een speciale dankwoord gaat uit naar de projectcommissie, Jeroen van S. en René Leegte en naar de chef uitvoering, Flip van de Burgt.